Obstipatie

Obstipatie is een vaak voorkomend fenomeen in onze westerse samenleving. Het treft vooral vrouwen en oudere mensen. In veel gevallen biedt een verandering van voedingsgewoonten reeds veel verbetering. Dagelijkse ontlasting is immers niet noodzakelijk. Er zijn veel individuele verschillen. Pas wanneer uw eigen patroon verandert en de frequentie lager is dan normaal spreken we van obstipatie. De ontlasting verloopt dan zeer moeilijk en is erg hard en droog.

Zelfzorg

Negeer de prikkel tot ontlasting niet. Wanneer de prikkel verdwijnt kan het lang duren vooraleer er weer aandrang komt.

Eet veel vezelrijke producten zoals groenten, fruit en volkorenbrood of -pasta.
Drink voldoende- minimum 1,5 liter per dag!
Voldoende bewegen stimuleert ook de darmperistaltiek.

Uw apotheker

Obstipatie kan een gevolg zijn van bepaalde geneesmiddelen. De apotheker kan uw medicatiehistoriek bekijken en zien of geneesmiddelen aan de basis van het probleem liggen.

Zwelmiddelen zijn het meest veilige hulpmiddel en kunnen chronisch gebruikt worden. Door vocht aan te trekken wordt het volume van de stoelgang vergroot en worden de darmen gestimuleerd om op een natuurlijke manier te werken. Belangrijk is hierbij voldoende water te drinken.

Huisarts

Indien de obstipatie al 2 weken aanhoudt, er koorts optreedt of bloed met de ontlasting vermengd is, contacteer je best onmiddellijk de arts.

Apotheek De Jonghe
Stationsstraat 27
2830 Willebroek

Tel: 03/860 19 60

info@apotheekdejonghe.be

Openingsuren
Maandag - vrijdag:
8u30 - 12u30 en 13u30 - 18u30
Zaterdag:
9u – 12u30
Zondag: gesloten