Wratten

Wratten zijn huidverdikkingen als gevolg van een wrattenvirus dat zich aan de huid of slijmvliezen heeft vastgehaakt. Wratten gaan over van mens op mens. De meeste wratten zijn rond en knobbelachtig, vuilgeel of bruin uitzicht. Bij kinderen soms afgeplat.

Gewone wratten verdwijnen meestal vanzelf, al kan dat enkele jaren duren. Voetzoolwratten breiden zich vaak uit en verdwijnen niet zomaar. Bloedende wratten kunnen zich verder uitzaaien.

Uw apotheker

In de apotheek zijn producten op basis van salicylzuur, melkzuur of (trichloor)azijnzuur voorradig. Bescherm eerst de omringende huid met bv. Vaseline of nagellak en stip dan enkel de wrat aan met het product. Bedek de wrat dan luchtdicht en herhaal om de paar dagen. Vijl telkens voorzichtig de bovenste dode cellagen weg. Gebruik hiervoor liefst een kartonnen vijl die je na de behandeling weggooit.

Ook bestaat er in de zelfzorg een bevriezende spray. Dit is niet zonder gevaar. Bespreek jouw persoonlijke geval even met je apotheker.

Huisarts

De arts kan de wrat ook bevriezen met vloeibare stikstof of eenvoudig ‘weglepelen’ bij kindjes na aanbrengen van een verdovende zalf. Raadpleeg steeds je huisarts bij genitale wratten of bij twijfel of het over wratjes gaat.

Bron : Geneesmiddelenwijzer 78 (Kava)

Apotheek De Jonghe
Stationsstraat 27
2830 Willebroek

Tel: 03/860 19 60

info@apotheekdejonghe.be

Openingsuren
Maandag - vrijdag:
8u30 - 12u30 en 13u30 - 18u30
Zaterdag:
9u – 12u30
Zondag: gesloten